Gå til indhold

Bestil inden kl. 15 og modtag i morgen

Shop nu til utrolig skarpe priser og få 10% ekstra rabat med koden "Forår10"

Optimer din nattesøvn med en tyngdedyne

Alle mennesker oplever perioder med søvnløshed, men over tid er en god nats søvn essentielt, for at vi kan fungere ordentligt. Det gælder både børn og voksne. Længere perioder, hvor man ikke får tilstrækkelig søvn, kan være meget usundt. Kroppens celler ældes alt for hurtigt, og det kan medføre sygdom.

Hvis du har søvnbesvær, ledsmerter, fysisk eller psykisk uro i kroppen, angst eller depression kan en tyngdedyne måske være lige netop det, du har brug for. 

Dårlig eller manglende søvn kan give symptomer som:

  • Træthed eller manglende energi
  • Besvær med at koncentrere sig
  • Nedsat opmærksomhed
  • Hukommelsesbesvær
  • Øget irritabilitet
  • Nedstemthed eller depression
  • Nedsat motivation eller initiativ
  • Tendens til fejl og uheld
  • Hovedpine og mavebesvær
  • Søvnanfald i monotone situationer eller bekymringer angående søvnen 

 

Hvem kan have gavn af en tyngdedyne?

Egentlig blev tyngdedyner udviklet til at afhjælpe de problematikker, børn og voksne med autisme eller ADHD har, men i dag er tyngdedyner meget udbredte og bliver brugt af enhver type forbruger.

Tyngdedyner er særligt velegnede til børn og voksne med ADHD eller andre diagnoser på autismespektret. Det skyldes, at mennesker med autismespektrumforstyrrelser ofte er meget responderende på berøring og fysiske stimuli, men tyngdedyner er generelt velegnede for alle med uro i kroppen eller andre former for fysisk og/eller psykisk ubehag.

Hos mennesker med demens, har tyngdedyner også vist sig at kunne have en god effekt. Demente kan være meget rastløse og urolige både dag og nat; de kan være dørsøgende og mangler ofte kropslig føleevne og kropskontrol.

Det skyldes selvfølgelig sygdommen, men uro kan også være den dementes reaktion på en kaotisk og uforståelig verden, og i takt med at sygdommen udvikler sig, bliver disse symptomer ofte mere og mere udtalte.

Det kan være meget udfordrende for ikke alene den demente, men også for pårørende og fagpersoner at være i. Her kan en tyngdedyne være med til at give den demente en følelse af ro og sikkerhed.

 

Tyngdedyner hos Nordic-wellness

Hos Nordic-wellness kan du finde vores tyngdedyner med en tyngde på 7-13 kg og i to forskellige størrelser på henholdsvis 140x200 cm og 140x220 cm.

Køb nu

 

Tyngdedyner

Hvordan virker en tyngdedyne?

Tyngdedyner varierer i tyngde, men som udgangspunkt skal vægten på din tyngdedyne modsvare ca. 10-15% af din kropsvægt. Dynens tyngde har den effekt, at den former sig efter din krop og stabiliserer. Det er med til at forhindre, at man vender og drejer man sig i løbet af natten, og søvnen bliver derfor mere rolig. Følelsen af dynen, der slutter sig tæt om kroppen har ofte også en beroligende effekt.

Berøringssansen sidder overalt på huden og stimuleres, hver gang vi rører eller bliver rørt. Derfor er vores berøringssans konstant i spil, og det kan næppe overvurderes, hvor vigtig denne sans er i vores dagligdag.

Berøring fra tyndedynen er fuldstændig grundlæggende for vores fornemmelse af os selv, og for vores fornemmelse af vores egen krop og dens grænser. Med en tyngdedyne får du hele natten igennem en blød berøring fra alle sider, og får dermed en konstant stimulering af kroppens berøringssans på en måde, der kan sammenlignes med et timelangt kram. For mange skaber det en stor tryghed, der er med til at sikre en dybere og bedre søvn.

DPS (Deep Pressure Stimulation)

Hvis vi skal blive lidt mere konkrete, skaber en tyngdedyne noget, der kaldes ”dyb berøringsstimulering” eller ”deep pressure stimulation” (DPS). DPS kan opnås på flere forskellige måder, herunder med hænderne, igennem knus, ved hjælp af massageudstyr eller med eksempelvis tæpper, der vikles omkring én. Og – ikke mindst – ved hjælp af tyngdedyner.
 

Hvordan kan en tyngdedyne være gavnlig for børn?

Det kan gå ud over et barns koncentrationsevne og dermed skolegang eller sociale samvær med andre børn og voksne, hvis det ikke får søvn nok eller har megen fysisk eller psykisk uro.

Ofte ser man også hos børn med en autismespektrumforstyrrelse, at de ikke har en fornemmelse for deres egen krop og derfor har svært ved at deltage i fysiske aktiviteter. Nogle gange vil de være uvidende om deres egen styrke og kan derfor komme til at gøre skade på sig selv eller andre børn.

For børn med de udfordringer kan en tyngdedyne være lige netop det, de mangler. Tyngden fra en tyngdedyne kan være med til at give dem en fornemmelse af deres egen krops dimensioner og give dem en blid stimulation, der i mange tilfælde har en beroligende og lindrende effekt.

Det skal tilføjes, at en tyngdedyne jo i sig selv er et sansestimulerende redskab, så for nogle kan den have den modsatte effekt, hvor sansestimuliene bliver for meget. Men for de fleste er en tyngdedyne et effektivt redskab, der afslapper og lindrer og er med til at øge kropsbevidstheden.

Med forøget kropsbevidsthed og formindsket uro er en tyngdedyne med til at sikre en god og rolig nats søvn. Det er vigtigt for alle mennesker, men for mennesker med en autismespektrumforstyrrelse er det ekstra vigtigt, fordi hverdagen i forvejen føles overvældende og udfordrende.

Med en god og rolig nats søvn bliver hverdagen derfor meget nemmere at overskue, og det skaber forbedret livsglæde både for personen selv og for de pårørende.

Tyngdedyne til børn med ADHD

Der er foretaget tests med brugen af tyngdedyner til børn med ADHD, og den positive effekt på deres søvnmønstre og deres hyperaktivitet er mildest talt interessant. Det ser således ud til, at børn med ADHD kan falde i søvn på omkring samme tid som børn uden ADHD. I skolen reducerer børn med ADHD deres hyperaktivitet med 10%, efter de har sovet med tyngdedyner, og deres søvn er betydeligt roligere.

Selvfølgelig er det forskelligt fra barn til barn, og man kan ikke nødvendigvis drage generelle konklusioner fra sådanne studier, men det tyder på, at tyngdedyner har en positiv effekt.

Afhængigt af dit barns alder skal dynens størrelse og tyngde afpasses, så trykket fra dynen ikke virker ubehageligt eller utrygt.

 

Tyngdedyne til personer med angst eller depression

For mennesker med angst eller depression kan en tyngdedyne også være værd at overveje. Tyngdedynen kan have en lindrende og terapeutisk effekt og kan skabe en følelse af tryghed og fysisk velvære, der kan gøre det lettere at håndtere de symptomer som angst og depression giver.

Tyngdedynen kan ikke anses som en substitut for professionel behandling, og det skal understreges, at man aldrig må tage let på angst og depression. Lider man af angst eller depression eller andre typer psykisk sygdom, skal man altid opsøge fageksperter for primær hjælp.

For mange voksne er søvnbesvær en stor udfordring, og der kan være mange forskellige årsager til, at det kan være svært at falde i søvn om aftenen. For nogle er det et fysisk problem, hvor ledsmerter gør det svært at falde i søvn. For andre kan det være bekymringer eller tankemylder, stress eller angst, der holder én oppe om natten og vender op og ned på nat og dag.

Det kan også være, at det ganske enkelt skyldes, at du sidder med en mobiltelefon eller computer lige inden sengetid. Studier viser, at det kan være skadeligt for søvnmønsteret, hvis man inden sengetid stimulerer hjernen for meget med det blå lys fra skærmene.

Uanset årsagerne er det vigtigt med en god og rolig søvn. Hvis man møder på arbejde med kun få timers søvn bag sig, er man uoplagt og uproduktiv, og man føler sig ofte udmattet og trist til mode. Man yder ikke sit bedste, og det kan være med til at ødelægge både arbejdsglæde og livsglæde. Det er ingen tjent med – hverken dig, dine kolleger eller din familie.

For du kan heller ikke forhindre, at dårlig søvn går ud over dit familieliv. Du vil måske ikke have overskuddet til at lege med dine børn eller hjælpe med lektierne, og du kan nemt blive irritabel og mut. De fleste kender sikkert godt problemerne.

Undersøgelser har vist, at stimuli fra en tyngdedyne reducerer mængden af kroppens stresshormon og forøger produktionen af “lykkehormonet” serotonin, og kan sammenlignes med de stimuli man får ved en god gang massage.

Ligeledes er der et begrænset studie af tyngdedyners effekt, der har vist, at hos testdeltagerne steg kroppens naturlige sovemedicin - melatonin - med 30 %. Melatonin er det hormon der gør os søvnige.

Der er altså god grund til at afprøve, om en tyngdedyne kan være noget for dig, hvis du lider af søvnproblemer.

Related Posts

Lysterapi
August 30, 2023
Undgå vinterdepression med lysterapi

Mange oplever at føle sig mere trætte og nedtrykte i vinterhalvåret. Om vinteren bliver dagene kortere og nætterne...

Læs mere
Massage
April 15, 2023
Derfor er massage godt for dig

Massage er ikke kun dejligt, det kan også gøre underværker for både dit fysiske og mentale helbred. Massage...

Læs mere

Se vores udvalg af tyngdedyner

Drawer Title
Lignende produkter